Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ЕВРО 2024: Най-големите изненади на европейските първенства

Спорт

ЕВРО 2024: Най-големите изненади на европейските първенства

ЕВРО 2024: Най-големите изненади на европейските първенства - Tribune.bg

Изненадите определено са част от футболната игра и година след година и те често се превръщат в солта и пипера на големи турнири като световните и европейски първенства.  

Перспективата по-слабият да победи по-силния, дори тогава, когато малцина го очакват, стряскащи резултати, неочаквани обрати и двубои в стил Давид и Голиат са част от очарованието на този спорт.

В разгара на Евро 2024 в Германия можем да си припомним, че историята на европейските първенства е изпълнена с изненади и неочаквани развои на събитията. 

Дори сега наблюдаваме нещо подобно, наслаждавайки се на възхода на Грузия - една малка като население нация, която за първи път в историята си играе на голям футболен форум. Това обаче не спря грузинците да победят фаворита Португалия в груповата фаза и да си проправят път към 1/8-финалите. 

Сайтът, който спонсорира футболни отбори като ЦСКА, Ботев, Локомотив (Пд) и Етър, определя Грузия за аутсайдер в предстоящата битка с Испания в директните елиминации, но именно това е и голямото предимство на тима от Кавказ в случая - грузинците нямат какво да губят. Те могат единствено да спечелят и надеждите им са подкрепени здраво от множество примери в историята.

Ето и някои от големите изненади, които досега сме виждали на европейско първенство по футбол:

Триумфът на Гърция

Ако се направи класация за най-големите футболни изненади в историята, то спечелената европейска титла от Гърция през 2004 година би се наредила на челни позиции. Тогава “елините” вероятно отпътуват за Португалия без особени очаквания, но предвождани от германския стратег Ото Рехагел, гърците правят невъзможното - те печелят европейската титла.

На финала на надпреварата Гърция се изправя срещу домакина Португалия, а незабравим гол с глава на Ангелос Харистеас пренаписва гръцката футболна история. 

Тогава “елините” не се нравят на неутралните фенове с дефанзивния си футбол, но целта винаги оправдава средствата - с “желязна” защита Гърция носи трофея у дома.

Избухването на Червения динамит

Годината е 1992-а, а поредното Европейско първенство ще бъде проведено в Швеция. Отборът на Дания дори не е успял да се класира за шампионата, но получава целувка от съдбата - поканени са да участват в първенството на мястото на разкъсваната от гражданска война Югославия, която УЕФА изважда от турнира в последния момент.

И както се казва, останалото е история. Дания печели първия си и последен засега международен трофей - европейската титла. В това обаче няма нищо случайно, защото в случая говорим за “златното” поколение на датския футбол, предвождано от легендарния вратар Петер Шмайхел.

Във финалния двубой в Гьотеборг, Дания се изправя срещу световния шампион Германия, срещу които “викингите” в червено и бяло постигат незабравим успех с 2:0. Най-впечатляващото е, че датчаните печелят титлата без най-добрия си футболист Михаел Лаудруп, който отказва да играе заради враждата си със селекционера Рихард Нилсен.

Приказката на Чехословакия

През 1976 година Югославия получава възможността да домакинства на европейски финали. Тогава форматът на надпреварата е доста по-различен, като само четири класирали се отбора вземат участие, започвайки директно от 1/2-финалите.

Фаворити за трофея са Западна Германия и Нидерландия, като първите очаквано достигат финала в Белград. Изненадата? Срещу тях се изправя съставът на Чехословакия, който преди това е постигнал успех след продължения над Нидерландия, предвождана от легендарния Йохан Кройф.

Финалът между Западна Германия и Чехословакия е изпълнен с драма и завършва при равенство 2:2. Стига се до дузпи, където момчетата на селекционера Вацлав Йежек показват по-здрави нерви и печелят трофея, а Антонин Паненка вкарва своята дузпа с изумителен стил, който и до днес носи неговото име и е символ на върховна дързост и самоувереност във футбола.  

Походът на Уелс до 1/2-финалите

През 2016 г. Уелс, подобно на Грузия днес, се класира за първи път на Европейско първенство. В селекцията на “драконите” личи името на суперзвездата Гарет Бейл, но като цяло няма очаквания уелсците дори да преодолеят групата си. 

Е, първата стъпка към историческото им представяне е направена, като Уелс дори печели групата, при това - в компанията на фаворита Англия. И тук се потвърждава максимата, че апетитът идва с яденето.

В директните елиминации Уелс се превръща в сензацията на европейските финали, достигайки до 1/2-финалната фаза на турнира. “Драконите” елиминират Северна Ирландия и Белгия, преди все пак да отстъпят пред бъдещия шампион Португалия на 1/2-финалите. И до днес това остава най-незабравимото представяне на Уелс на голям футболен форум.

Какво може да се случи на Евро 2024?

Директните елиминации на Евро 2024 тепърва стартират, но вече се забелязват няколко възможни сценария, които биха могли да изненадат феновете на футбола. 

Една от възможните изненади е отборът на Австрия, който се представя впечатляващо под ръководството на германския селекционер Ралф Рангник. Австрийците спечелиха групата си, а на 1/8-финалите ще премерят сили с Турция. Според някои анализатори, този вариант на австрийския Бундестим е достатъчно силен и тактически дисциплиниран, за да стигне дори до Топ 4 на турнира.

Състави като Словакия, Словения, Румъния и Грузия също са част от елиминациите на Евро 2024, като би било напълно нормално поне един от тях да впечатли с поход до заключителните етапи на турнира. А дали това ще се случи, предстои да разберем.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Евро 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати